×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zonneboiler-kopen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat zijn de voordelen en nadelen van een zonneboiler?

De laatste jaren is het aantal aanvragen voor een zonneboilerpremie fors toegenomen. En dat mag niet verwonderen, want een zonneboiler plaatsen heeft een aantal interessante voordelen. Daartegenover staan helaas ook enkele nadelen, al wegen die nauwelijks op tegen de talrijke voordelen.

Laat ons de voordelen en nadelen van een zonneboiler eens oplijsten. Hier gaan we!

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Zonneboiler laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe ecologische zonneboiler!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een ecologische en zuinige zonneboiler te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
zonneboiler-installateur

aanvraag starten


De voordelen van een zonneboiler

+ Hoger rendement dan zonnepanelen

Zonnepanelen worden wel eens verward met zonnecollectoren. Daar waar zonnepanelen als functie hebben om elektriciteit op te wekken, zullen zonnecollectoren voor warm water zorgen. Vergelijk dus zeker geen appelen met peren, en zeker niet wanneer het om rendement gaat. Het rendement van een zonneboiler ligt wel degelijk veel hoger dan die van zonnepanelen. Dat komt omdat het veel makkelijker is om warm water te genereren via zonnecollectoren, dan elektriciteit via zonnepanelen. De omzetting van zonne-energie in warmte is tot wel 4 keer zo efficiënt als het omzetten van zonne-energie in elektriciteit.

+ Ecologische voetafdruk wordt veel kleiner

Een zonneboiler heeft een gemiddelde levensduur van zo’n 25 jaar. Gedurende deze periode bespaart een zonneboiler voor een gemiddeld gezin tussen de 15 en 20 ton CO2 uit. Een gigantische hoeveelheid die een enorme positieve impact heeft op de leefomgeving. Het komt overeen met ongeveer 150.000 gereden autokilometers.

+ Lagere energiekosten

Door een zonneboiler te plaatsen, zal je voor een groot deel zelf je sanitair warm water genereren. Je hoeft immers geen energie meer af te nemen van de energieleverancier, en dat betekent een enorme besparing op energiekosten. Daartegenover staat wel een investering. Dat resulteert uiteindelijk in een terugverdientijd die varieert tussen 4 en 15 jaar, afhankelijk van verschillende factoren.

+ Onafhankelijk van elektriciteitsnet

Ook hier weer moeten we het onderscheid maken tussen een zonneboiler en zonnepanelen. Deze laatste maken extensief gebruik van het elektriciteitsnet, waardoor eigenaars van zonnepanelen een netvergoeding moeten betalen. Niet zo bij een zonneboiler. De boiler gebruikt slechts een minimum aan elektriciteit, zo’n 10€ per jaar, een peulschil in vergelijking met zonnepanelen.

+ Onderhoudsvriendelijk

Net zoals alle andere boilers, is ook een zonneboiler uiterst onderhoudsvriendelijk. Een onderhoudsbeurt per jaar volstaat.

+ Tot 60% gratis warm water

Een zonneboiler zal op een groene manier warm water genereren, maar het zal je bestaande warmwaterproductie niet volledig vervangen. Toch kan een gemiddeld gezin tussen 150€ en 300€ per jaar besparen, afhankelijk van verschillende factoren. Bekijk goed welke toestellen je allemaal kan aansluiten op de zonneboiler, om de winst nog groter te maken. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser en de wasmachine.

+ Compatibel met bestaande verwarmingsbron

Vaak leeft het vooroordeel dat je een nieuw verwarmingstoestel moet plaatsen indien je voor een zonneboiler kiest. Niets is minder waar. Of je nu stookolie, gas, pellets, elektriciteit of een warmtepomp als verwarmingsbron voor je woning gebruikt, in de meeste gevallen is dit compatibel met de zonneboiler. Bovendien kan je bestaande verwarmingstoestel helpen om de gewenste watertemperatuur te behalen, wat zeker tijdens koude winterdagen heel handig is.

+ Grote plaatsingsvrijheid

Bij zonnepanelen wordt er vaak gehamerd op een goede oriëntatie richting de zon. Bij zonnecollectoren is dit veel minder het geval. Natuurlijk is een plaatsing in zuidelijke richting ideaal, maar westelijk of oostelijk is nog steeds goed. Bovendien kan je vele zonnecollectoren ook aan de gevel plaatsen. Je hebt dus veel meer montagemogelijkheden. In Vlaanderen zijn maar liefst 700.000 woningen geschikt voor het plaatsen van een zonneboiler.

+ Geen zuiders klimaat nodig

Je zou misschien denken dat een zonneboiler plaatsen in ons bewolkt en regenachtig landje geen interessante optie is. Maar in onze regio schijnt de zon toch voldoende om interessant te zijn.

+ Premies

Last but not least: centjes! Met het plaatsen van een zonneboiler help je het milieu een handje vooruit, en dat hebben ze in Brussel graag. Momenteel ontvang je een premie van 550€ per m² zonnecollectoren. De premie wordt uitgereikt via de netbeheerder. Ook sommige gemeenten geven een premie voor het plaatsen van een zonneboiler. In sommige gemeenten kan die oplopen tot wel 750€. Al deze premies maken je investering al meteen een pak draaglijker.

De nadelen van een zonneboiler

Geen vervanging van bestaande ketel

Een zonneboiler zal flink wat sanitair warm water kunnen genereren, maar je bestaande verwarmingsinstallatie vervangen zal het helaas niet kunnen doen. Je zal steeds een klassieke verwarmingsinstallatie moeten blijven hebben, om aan je waterbehoefte te kunnen voldoen. Op warmere dagen kan een zonneboiler perfect zijn werk doen, maar voor koude dagen heb je toch nog steeds een bestaande ketel nodig.

Zonnecollectoren op je dak

Je zal natuurlijk collectoren moeten plaatsen die de warmte van de zon kunnen opvangen. Zulke collectoren kunnen het uitzicht van je woning ingrijpend veranderen. Weeg af of zo’n zonnecollectoren wel passen op je dak, en ga na welke mogelijkheden je hebt op esthetisch vlak.

Ruimte nodig

De zonnecollectoren moeten niet enkel esthetisch passen op je dak, maar ook ruimtelijk. Heb je wel voldoende plaats om zonnecollectoren te plaatsen? Je hebt weliswaar veel minder panelen nodig dan bij de fotovoltaïsche panelen, maar om een stevig rendement te hebben, heb je wel voldoende plaats nodig.

Ook de zonneboiler zelf neemt soms veel plaats in. Een diameter van een kleine meter, en een hoogte van een kleine twee meter zijn geen uitzonderingen meer. Wil je ook nog eens een bijkomend buffervat plaatsen, dan mag je dubbel zoveel plaats vrijmaken.

Grote investering

Een nieuwe zonneboilerinstallatie kost al snel handenvol geld. Reken op een prijs tussen 2.000 € en 5.000 €. Dit geld ga je natuurlijk wel terugverdienen, maar wel verspreid over vele jaren.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor een zonneboiler

Heb je de juiste zonneboiler gevonden, en ben je overtuigd door het rendement van je installatie, dan is het tijd om in actie te schieten. Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


zonneboiler-installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte installatie
Vergelijk gratis meerdere offertes