Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is de prijs van je zonneboiler? Bereken zelf de richtprijs!

De zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief op de klassieke warmwaterboiler op stookolie of aardgas. Je sanitair water wordt dankzij een zonneboiler niet meer verwarmd op basis van fossiele brandstoffen, maar wel door de zon. Een hele groene investering dus, maar ook wel een dure. Hoe duur? Dat zoeken we uit in dit artikel.

Eerste prijsinschatting

Je wil natuurlijk meteen weten hoeveel je zonneboiler zou kosten. Wel, in onderstaande tabel geven we je daarom een eerste prijsinschatting. Je merkt meteen op dat de prijs van een zonneboiler afhangt van gezinsgrootte, de oppervlakte aan zonnecollectoren op het dak, en de inhoud van het boilervat.

Aantal personenBoilerinhoudAantal collectorenRichtprijsJaarlijkse besparing
1-2 personen100 liter1 collector2.700 €100 €
3-4 personen200 liter2 collectoren5.000 €120 €
5-6 personen300 liter2 collectoren6.000 €160 €
6+ personen350 liter3 collectoren7.000 €190 €

zonneboiler

Factoren die de prijs beïnvloeden

In de tabel met de eerste prijsinschatting merkten we meteen enkele interessante dingen op. Zo is het duidelijk dat de prijs wordt beïnvloed door een aantal factoren. Zo spelen bijvoorbeeld gezinsgrootte, boilerinhoud en aantal zonnecollectoren een rol.

Gezinsgrootte

Uiteraard speelt de gezinsgrootte een grote rol bij de prijs van een zonneboiler. Een groter gezin heeft over het algemeen een groter waterverbruik. Dit maakt het interessanter om te investeren in een zonneboiler.

Eens geïnstalleerd levert een zonneboiler je immers 'gratis' warm water. Hoe meer water je verbruikt, hoe meer 'gratis' warm water je genereert, en hoe meer je uiteraard bespaart. Een zonneboiler is dus des te interessanter bij grote gezinnen. Je hebt ongetwijfeld ook gemerkt dat het prijsverschil tussen 3 à 4 personen en 5 à 6 personen veel minder groot is dan het prijsverschil tussen 1 à 2 personen en 3 à 4 personen.

Boilerinhoud

De inhoud van het boilervat is een tweede grote factor die een grote rol speelt bij de prijsbepaling van een zonneboiler. Hoe groter de boilerinhoud, hoe hoger de prijs. De inhoud van de boiler hangt uiteraard in grote mate af van je eigen waterverbruik. Over het algemeen moet je per persoon ongeveer een 50 liter aan boilerinhoud rekenen.

Hoewel de boilerinhoud voor een groot stuk de prijs zal bepalen, spelen ook nog wel andere factoren een rol. Zo zal ook de kwaliteit van de boiler een invloed uitoefenen. Eén van de meest welgekomen specificaties van een boilervat is de isolatie. Een voorraadvat dient immers om het gegenereerde warme water ook warm te houden. Daarom dient een voorraadvat goed geïsoleerd te zijn, zodat warmte niet ontsnapt. Een voorraadvat met een stevige isolatielaag in kwalitatief isolatiemateriaal is uiteraard iets duurder dan een exemplaar dat minder goed geïsoleerd is.

Aantal zonnecollectoren

Ook het aantal zonnecollectoren dat je dient te installeren, speelt een rol in de prijs bepaling. Het aantal zonnecollectoren is onlosmakelijk verbonden met de inhoud van je boiler, en dus ook met je waterverbruik. Hoe meer zonnecollectoren je moet plaats, hoe duurder het uiteindelijke kostenplaatje. Reken per persoon op ongeveer 1 vierkante meter collectoroppervlakte.

Maar ook hier spelen natuurlijk ook nog andere factoren een rol, zoals de kwaliteit van de zonnecollector, en het type. Elders op deze website kan je immers ontdekken dat er twee grote types zonnecollectoren zijn, de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuiscollector. Het is deze laatste die over het algemeen iets duurder is, omwille van zijn iets hogere rendement.

zonneboiler

Het totale kostenplaatje

De totale kostprijs voor een zonneboilersysteem is veel meer dan enkel maar de prijs voor de boiler en de zonnecollectoren. Zo zitten in de totale kostprijs ook nog een heleboel noodzakelijke accessoires vervat. Zonnecollectoren kan je immers niet zomaar eventjes op je dak leggen. Deze moeten, net zoals zonnepanelen, vastgemaakt worden aan een frame. Ook dit heeft uiteraard een kostprijs.

Hoe handig je ook bent, de plaatsing van een zonneboilersysteem laat je best over aan een specialist. De plaatsing van een zonneboiler is een kost waarmee je ook rekening dient te houden. Hier kunnen we je helaas geen standaard prijsindicatie voor geven, aangezien dit sterk afhangt van installateur tot installateur. We kunnen je wel aanraden om zoveel mogelijk offertes op te vragen bij verschillende installateurs, en hun prijzen te vergelijken. Zulke offertes zijn vrijwel steeds gratis en vrijblijvend, dus je hebt niets te verliezen.

Kostprijs terugverdienen door premies

In tegenstelling tot bv. de zonnepanelen, kan je voor een zonneboiler nog steeds bij je netbeheerder terecht voor zeer interessante premies. Indien je geluk hebt, kan je tot wel 40% van je factuurbedrag recupereren via premies. Geen interessante gedachte, zo lijkt ons. Je moet wel voldoen aan enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor een premie.

Zo moet de woning waarin je de zonneboiler wil plaatsen op Vlaams grondgebied liggen, en aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Bovendien moet de zonneboiler geplaatst zijn door een erkend aannemer. Andere voorwaarden hebben betrekking op de facturen die je indient, je inkomen en je hoedanigheid als eigenaar van de woning.

CALCULATOR: Bereken zelf de prijs (en terugverdientijd) van je zonneboiler

De prijs van een zonneboiler hangt dus af van vele factoren. Om je toch een idee te geven van de mogelijke prijs voor jouw zonneboiler, hebben we onderstaande calculator ontwikkeld, die je een richtprijs geeft voor het geval jij zou investeren in een zonneboiler.

Vul alle vragen in, en bereken jouw persoonlijke prijs!

Hoeveel personen telt uw gezin?


Kent u de totale aanschafkost van uw zonneboiler?



Kent u de totale collectoroppervlakte van uw installatie



Welke verwarming gebruikt u momenteel voor het genereren van warm water?



Is uw woning ouder dan 10 jaar?





Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte installatie
Vergelijk gratis meerdere offertes