×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zonneboiler-kopen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wanneer heb ik mijn zonneboiler terugverdiend? Reken zelf uit!

Bij je beslissing om al dan niet een zonneboiler te plaatsen, speelt de terugverdientijd van je zonneboiler een belangrijke rol. Samen met de prijs zal de terugverdientijd aangeven of het financieel wel interessant is om een zonneboiler te plaatsen.

In dit artikel:

Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

De terugverdientijd van een zonneboiler wordt beschouwd als de tijd die nodig is om je investering in een zonneboiler volledig terug te verdienen. Investeer je bijvoorbeeld in totaal 5.000 € aan je zonneboiler, hoeveel tijd zal je dan nodig hebben om je zonneboiler terug te verdienen?

Hoe gebeurt dat terugverdienen juist?

Je zal je investering kunnen terugverdienen, omdat je minder zal moeten betalen aan je energieleverancier. Het opwarmen van je sanitair water zal nu immers gedeeltelijk door de zonneboiler voor zijn rekening worden genomen. Omdat je minder betaalt voor je energiefactuur, zal je geleidelijk aan je investering terugverdienen.

zonneboiler


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Zonneboiler laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe ecologische zonneboiler!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een ecologische en zuinige zonneboiler te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
zonneboiler-installateur

aanvraag starten


Welke factoren spelen een rol in de terugverdientijd van een zonneboiler?

Bij het bepalen van de terugverdientijd van een zonneboiler spelen een heleboel factoren een rol. Zowel langs de kant van de investering als aan de kant van het terugverdienen spelen verschillende factoren een rol.

In deze paragraaf zullen we al deze factoren overlopen, en analyseren in welke mate ze de terugverdientijd van je zonneboiler beïnvloeden.

Kostprijs

De totale kostprijs van je investering oefent natuurlijk een belangrijke invloed uit op de terugverdientijd. Hoe hoger de totale kostprijs, hoe langer het zal duren om je investering terug te verdienen.

Ook de prijs hangt af van verschillende factoren. Heb je bijvoorbeeld een grote boiler nodig, of kom je eerder toe met een kleinere boiler? Dit hangt bijvoorbeeld af van je gezinsgrootte en je waterverbruik. Verbruik je veel water als groot gezin, dan kies je best voor een grotere boiler, en dan zal de prijs uiteraard ook hoger zijn.

Er zijn ook nog een aantal andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de totale kostprijs. Zo kunnen je zonneboiler en je zonnecollectoren onmogelijk geplaatst worden zonder behulp van een aantal noodzakelijke accessoires. Deze zullen de kostprijs natuurlijk ook nog doen stijgen.

Tot slot spelen ook de plaatsingskosten een rol bij het bepalen van de totale kostprijs. De meeste mensen laten hun installatie plaatsen door een erkend installateur. Niet alleen ben je dan zeker dat je installatie correct is geplaatst, je komt ook in aanmerking voor bijkomende premies (zie later). Het laten plaatsen door een specialist geeft je zekerheid, maar komt natuurlijk ook met een prijs. Om een goed beeld te krijgen van de werkelijke plaatsingskosten, vraag je best vrijblijvende offertes bij meerdere van deze installateurs.

BTW

Niet iedereen die investeert in een zonneboiler installatie betaalt dezelfde BTW. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je slechts 6% BTW op je factuur. Bij woningen jonger dan 10 jaar bedraagt de BTW 21%. Uiteraard zal die 6% BTW de totale kostprijs een pak kunnen verlichten, wat een positieve invloed heeft op de terugverdientijd.

Premies en subsidies

Een groot deel van de initiële kostprijs kan je al meteen terugverdienen dankzij premies en subsidies die worden uitgereikt door allerhande instanties. Tenminste, indien je voldoet aan de voorwaarden. In tegenstelling tot bij de zonnepanelen zijn de premies voor een zonneboiler nog steeds vrij royaal. Het maximumbedrag voor de premie van de netbeheerder bedraagt bijvoorbeeld 2.750 €. In sommige gevallen kan je dus bijna de helft van je investering in een zonneboiler al terugverdienen, en dat haalt de totale terugverdientijd van een installatie natuurlijk flink naar beneden.

Hoeveel premies je juist ontvangt, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Zo zal het totale factuurbedrag een grote rol spelen. Ook hangt het af van de gemeente waarin je woont. Op onze pagina over premies en subsidies kan je zelf berekenen hoeveel premies je kan ontvangen.

Huidige verwarmingskosten

De zonneboiler zal een deel van je waterverwarming voor zijn rekening nemen. De zonneboiler wordt dan ook des te interessanter wanneer je momenteel veel betaalt aan je energieleverancier voor het verwarmen van water. Hoe meer je momenteel betaalt, hoe meer je zou kunnen uitsparen door je zonneboiler.

Je huidige kosten voor waterverwarming hangen af van je waterverbruik (je gezinsgrootte) en de prijs voor je verwarming. Vooral het type verwarming is hier belangrijk. Verwarm je je water met aardgas, mazout of elektriciteit? Verwarmen met elektriciteit is bijvoorbeeld heel duur, en het zou je een fikse besparing kunnen opleveren indien je deze dure verwarming zou kunnen vervangen door gratis zonnewarmte via een zonneboiler.

Hoe je terugverdientijd berekenen?

We hebben nu alle factoren overlopen, die een invloed uitoefenen op de terugverdientijd van een zonneboiler. Elk van deze factoren zal de terugverdientijd op een positieve of een negatieve manier beïnvloeden.

De terugverdientijd van een zonneboiler is als volgt te berekenen:

Berekening terugverdientijd van een zonneboilerTotale aanschafkost (incl. installatiekosten, frame, ...)

- Bedrag dat jaarlijks bespaard wordt (Warm waterverbruik * energietarief)

- Premies en subsidies die je (jaarlijks) ontvangt

De initiële kost bij de aanschaf zal je jaarlijks een beetje terugverdienen, omdat je bespaart op je energiekosten. Op het moment dat je totale besparing de initiële aanschafkost overschrijdt, heb je je zonneboiler terugverdiend.

zonneboiler

Rekenvoorbeeld

Indien je zicht hebt op elk van alle factoren die een invloed uitoefenen, dan kan je makkelijk zelf je terugverdientijd berekenen. Dit willen we graag aantonen aan de hand van onderstaand rekenvoorbeeld. Nadien krijg je de kans om zelf je terugverdientijd te berekenen aan de hand van onze calculator.

Voorbeeld

Jan en Marijke wonen met hun twee kinderen in een buitenwijk van Gent. Aangezien hun woning een flinke portie zon ontvangt, besluiten ze om voor hun warm waterproductie een beroep te doen op een zonneboiler. Vooraleer ze de investering aangaan, willen ze uiteraard graag even de terugverdientijd berekenen.

De woning van Jan en Marijke is ouder dan 10 jaar. Ze komen dus in aanmerking voor het verlaagde BTW-tarief van 6%. Ze hebben hun oog laten vallen op een systeem met een totale kostprijs (incl. plaatsing, excl. BTW) van 4.000 €. Voor hun huidige verwarming van warm water doen ze beroep op een elektrische boiler.

Hoeveel bedraagt de terugverdientijd voor Jan en Marijke? Laten we dit even uitrekenen.

Berekening van de terugverdientijd voor Jan en MarijkeEénmalige aanschafkost (incl. BTW)4.240,00 €

- Premies en subsidies (éénmalig)1.896,00 €


Kosten - premies en subsidies2.344,00 €


Jaarlijkse besparing368,27 €

Jaarlijkse energiebesparing (Waterverbruik * energietarief)368,27 €Terugverdientijd (2.344,00 € / 368,27 €)6 jaar en 4 maandenJan en Marijke zullen hun zonneboiler dus al na 6 jaar en 4 maanden terugverdienen, wat heel snel is. Hier zijn een aantal verklaringen voor. Zo gebruiken ze momenteel een elektrische boiler om hun water op te warmen. Elektrische verwarming is heel duur, waardoor ze veel kunnen besparen als ze voor een alternatief kiezen.

Bovendien is hun woning ouder dan 10 jaar, waardoor ze in aanmerking komen voor het verlaagde BTW-tarief.

Tot slot komen ze ook in aanmerking voor tal van premies, waardoor ze meteen een groot deel van hun initiële investering kunnen terugverdienen.

CALCULATOR: Bereken zelf uw terugverdientijd

De snelle terugverdientijd bij Jan en Marijke is zeker geen uitzondering. Er zijn heel wat mensen die hun zonneboiler razendsnel kunnen terugverdienen.

Misschien ben jij ook wel één van die mensen? Reken het snel uit via onze handige calculator. Vul alle vragen in, en bereken jouw persoonlijke terugverdientijd!

Hoeveel personen telt uw gezin?


Kent u de totale aanschafkost van uw zonneboiler?Kent u de totale collectoroppervlakte van uw installatieWelke verwarming gebruikt u momenteel voor het genereren van warm water?Is uw woning ouder dan 10 jaar?Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte installatie
Vergelijk gratis meerdere offertes